• 750 g zadního hovězího masa
• 70 g slaniny
• 1 cibule
• 1 stroužek česneku
• 1 malý celer
• 1 sterilovaná kapie
• 1 malý rajčatový protlak
• 1 lžíce oleje
• 1 lžička plnotučné hořčice
• sůl
• 1 lžička drceného nebo mletého kmínu
• 1 lžička mleté papriky
• mletý pepř
• bobkový list
• nové koření
• celý pepř
Očištěné maso prošpikujeme klínky slaniny, osolíme, opepříme a posypeme sladkou mletou paprikou a kmínem.
Zbylý špek nakrájíme na drobné kostičky, dáme do kastrolu a na to položíme připravené maso.
Do misky dáme rajčatový protlak, hořčici, olej, najemno nakrájenou cibuli a česnek a na nudličky nakrájený očištěný celer a naloženou kapii, přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř, dobře promícháme, nalijeme na maso, přikryjeme poklicí a necháme uležet v chladnu alespoň 24 hodin.
Pak maso vložíme do středně vyhřáté trouby a přikryté pomalu dusíme doměkka.
Podle potřeby maso obracíme a podléváme vodou.
Měkké maso vyjmeme, odstraníme koření a vzniklou omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme.
Omáčku můžeme podle potřeby zahustit malým množstvím hladké mouky, rozmíchané v troše vody a krátce povaříme.
Maso nakrájíme na plátky.
Pikantní hovězí maso podáváme s omáčkou a bramborovými knedlíky.