• fazole
• uzené koleno
• klobása
• 2 cibule
• sušené houby
• brambory
• mrkev
• sušené švestky
• feferonky
• 1 smetana ke šlehání
• 2,5 l vývaru
• 4 hřebíčky
• sůl
• 1 lžíce hladké mouky
• koňak
Fazole a sušené houby dáme den předem namočit (každé zvlášť).
Uzené koleno uvaříme tak, že první vodu po několika minutách slijeme a až druhou várku použijeme jako základ pro polévku.
Uvařené koleno nakrájíme na kostičky.
Do vývaru dáme fazole, 10 minut povaříme a přidáme feferonky, klobásu a celé cibule (do kterých jsme zapíchali hřebíčky).
Pak přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a brambory, čtvrtky sušených švestek, houby a kousky uzeného kolena.
Klobásu vyjmeme, nakrájíme a vrátíme do polévky.
Jakmile začne polévka vřít, zahustíme ji moukou rozmíchanou ve smetaně, dle chuti dosolíme a dovaříme.
Při podávání nalijeme na talíře nejprve jednu lžíci koňaku a potom polévku.