Kuchařské recepty pro každého

Piešťanský závitek

Potřebujeme tyto suroviny:
400 g telecího kýty
40 g uzené slaniny bez kůže
40 g rýže
40 g cibule
1 vejce
60 g celeru
40 g petržele
60 g mrkve
pepř
nové koření
bobkový list
40 g hladké mouky
2 dcl smetany
1 dcl mléka
60 g tuku
30 g másla
citron
sůl
voda
1 dcl bílého vína.
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Maso nakrájíme na řízky (plátky), lehce naklepeme, osolíme a naplníme nádivkou.
Náplň připravíme tak, že část kořenové zeleniny nakrájíme na nudličky, podusíme na uzené slanině, osolíme, opepříme a spojíme vejcem.
Přimícháme ne zcela dovařenou rýži.
Touto nádivkou naplněné řízky svineme, zpevníme párátkem a dusíme na zeleninovém základě doměkka.
Měkké závitky vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a povaříme.
Omáčku prolisujeme sítem (propasírujeme), přidáme mléko, provedeme varem, dochutíme citronem, octem, bílým vínem a před podáváním zjemníme smetanou a máslem.
Piešťanský závitek podáváme s rýží.
Piešťanský závitek
Piešťanský závitek