• očištěná perlička (cca 1,2 kg)
• 100 g slaniny
• 1 cibule
• sůl
• 3 bobkové listy
• 5 kuliček nového koření
• 5 kuliček jalovce
• kousek másla
• na nádivku: 6 bílých chřestů + 100 g slaniny + 2 housky namočené v mléce a vymačkané + 1 vejce + kousek másla + 1 stroužek česneku + čerstvá petrželka
Perličku zvenku i zevnitř osolíme.
Na nádivku smícháme namočenou housku s máslem, vejcem, petrželkou a orestovanou slaninou s nakrájeným oloupaným syrovým chřestem.
Dochutíme solí.
Nádivkou naplníme břišní dutinu perličky, otvor spíchneme nebo zašijeme a nohy svážeme provázkem.
V pekáči připravíme základ: na másle orestujeme současně nadrobno nakrájenou cibuli se slaninou a veškerým kořením.
Na tento základ položíme perličku, trochu podlijeme, přiklopíme a na 45 minut vložíme do trouby rozpálené na 200°C.
Pak poklici sejmeme a dopečeme kůrčičku.
Během pečení poléváme výpekem.