Kuchařské recepty pro každého

Pečený bažant

Potřebujeme tyto suroviny:
1 bažant
sůl
100 g slaniny
3 pepře
20 g cibule
60 g másla
vývar
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Odleželému a oškubanému bažantovi spaříme nohy vařící vodou, usekáme drápky, očistíme zobák, vykucháme ho, vypereme a osušíme utěrkou.
Posolíme zevnitř i zvenčí, dovnitř vložíme třetinu slaniny a prsíčka mu prošpikujeme na nudličky nakrájenou slaninou, hlavičku případně upevníme špejlí.
Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a spolu s máslem a pepřem rozpálíme na pekáči, kde pak osmažíme na plátky nasekanou cibuli.
Na ni položíme prsíky bažanta, podlijeme vývarem a za častého potírání máslem upečeme na jedné straně do červena.
Pak ho obrátíme a do červena upečeme i na druhé straně - celé pečení by mělo trvat asi hodinu.
Pečený bažant
Pečený bažant