• 1 bažant
• sůl
• 100 g slaniny
• 3 pepře
• 20 g cibule
• 60 g másla
• vývar
Odleželému a oškubanému bažantovi spaříme nohy vařící vodou, usekáme drápky, očistíme zobák, vykucháme ho, vypereme a osušíme utěrkou.
Posolíme zevnitř i zvenčí, dovnitř vložíme třetinu slaniny a prsíčka mu prošpikujeme na nudličky nakrájenou slaninou, hlavičku případně upevníme špejlí.
Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a spolu s máslem a pepřem rozpálíme na pekáči, kde pak osmažíme na plátky nasekanou cibuli.
Na ni položíme prsíky bažanta, podlijeme vývarem a za častého potírání máslem upečeme na jedné straně do červena.
Pak ho obrátíme a do červena upečeme i na druhé straně - celé pečení by mělo trvat asi hodinu.