• 1 celé kuře
• sůl
• 3 stroužky česneku
• mletá paprika
• 40 g rostlinného tuku
• 30 g uzené slaniny
• 1 lžička Solamylu
• 2 dl vývaru nebo vody
• 40 g másla.
Omyté kuře mírně osolíme, potřeme utřeným česnekem na povrchu i uvnitř, poprášíme mletou paprikou nebo grilovacím kořením, vložíme do tukem vymazaného pekáče, posypeme drobně nakájenou slaninou, podlijeme trochou vody a pečeme ve vyhřáté troubě pod pokličkou doměkka.
Během pečení přeléváme vypečenou šťávou a odléváme horkou vodou.
Asi 15 minut před dopečením kuře obrátíme a dopékáme odkryté.
Pečené kuře vyjeme, výpek zalijeme vlažným vývarem nebo vodou rozmíchanou s trochou Solamylu, přidáme máslo, krátce povaříme, dochutíme a procedíme.
Při podávání šťávou přelijeme porce kuřete.