• 1 kuře
• sůl
• koření na pečené kuře nebo grilovací koření
• 5 rohlíků
• 2 dl mléka
• 25 g hery
• 1 malá cibule
• 4 stroužky česneku
• 2 - 3 vejce
• 100 - 150 g uzeniny
• sůl
• pepř
• majoránka
Den před přípravou kuřete uděláme nádivku: na kostičky nakrájené rohlíky zalijeme horkým mlékem s rozpuštěnou herou.
Chvíli počkáme, až se vsákne do rohlíků.
Pak přidáme vejce, nadrobno pokrájenou cibuli, nadrobno nakrájenou uzeninu, rozmačkaný česnek, majoránku, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Nádivka nesmí být moc hustá, protože do rána v ledničce ztuhne.
Kuře omyjeme a osušíme.
Nádivku vložíme dovnitř kuřete a pod uvolněnou kůži.
Nepěchujeme nadoraz, protože nádivka při pečení nabývá na objemu a kůže by praskla.
Kuře zvenku posolíme, posypeme kořením a vložíme do vymazaného pekáčku.
Pokud nám zbylo trochu nádivky, zformujeme do bochánku a přidáme na pekáč ke kuřeti.
Podlijeme trochou vody a pomalu pečeme - při 200°C asi hodinu a čtvrt zakryté, pak ještě asi 15 minut odkryté.
Podle potřeby podléváme vodou, občas můžeme kuře polít vypečenou šťávou.