• 1 kuře (cca 1,75 kg)
• 4 prorostlé plátky slaniny
• sůl
• pepř
• 50 g másla
• 50 g nakrájených švestek bez pecek
• 50 g nakrájených vlašských ořechů
• 50 g čerstvé strouhanky
• 1 ušlehané vejce
• 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
• 1 lžíce nakrájené čerstvé pažitky
• 2 lžlíce sherry nebo portského
• 2 lžíce hladké mouky
• 300 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
Troubu rozpálíme na 190°C.
V misce smícháme 25 g rozpuštěného másla, švestky, vlašské ořechy, strouhanku, ušlehané vejce, petrželku,
pažitku a sherry a dobře ochutíme.
Kuře naplníme směrem od krku nádivkou a necháme trochu místa, protože strouhanka během pečení nabude.
Zbytek nádivky můžeme vytvarovat do malých kuliček a usmažit je nebo opéci jako přílohu ke kuřeti.
Kůži kolem krku zasuneme dolů, aby se nádivka nedostala ven, a upevníme na konci křídel nebo sešijeme nití nebo jemným provázkem.
Kuře dáme do pekáče a poklademe plátky slaniny.
Potřeme máslem, zakryjeme fólií a pečeme asi jedna a půl hodiny.
Během pečení třikrát nebo čtyřikrát potřeme a na posledních 30 minut fólii sundáme.
Pak z kuřete odstraníme nitě, přendáme je na talíř, znovu zakryjeme fólií a necháme stát.
Ze šťávy v pekáči opatrně vybereme lžící tuk.
Přimícháme mouku a vaříme na mírném ohni dozlatova.
Přidáme vývar a přivedeme k varu.
Mícháme tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne.
Dochutíme a přecedíme do omáčníku, ve kterém ji servírujeme.