• 8 brambor
• 2 cibule
• česnek
• 800 g žampionů
• 200 g zakysané smetany
• sůl
• 4 větvičky čerstvého rozmarýnu
• malý svazek pažitky
• 4 lžíce olivového oleje
Dobře omyté brambory podélně překrojíme a do každé uděláme nožem hlubší zářez.
Do zářezu vložíme kousek rozmarýnu, brambory dáme na plech s pečícím papírem, pokapeme olejem a upečeme v troubě dozlatova.
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky, očištěné žampióny překrojíme.
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a česnek nakrájený na plátky, přidáme pokrájené žampióny, dusíme 10 minut a necháme vychladnout.
Do vychladlých žampiónů přidáme zakysanou smetanu, nasekanou pažitku a ochutíme solí a pepřem.
Upečené brambory podáváme s takto připravenou žampiónovou "omáčkou".