• 1 husa (cca 4 kg)
• 5 šalotek
• 5 – 6 jablek
• 2 lžíce cukru (nejlépe třtinového)
• 20 g másla
• sůl
• pepř
• na omáčku: 200 g sušených švestek + 0,25 l červeného vína + 20 g másla + sůl + pepř + citron + 0,5 l vody
Z omyté a osušené husy oddělíme krk a konce křidélek a zvenku i zevnitř důkladně osolíme a necháme uležet do druhého dne.
Omytá jablka rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince.
Na másle zkaramelizujeme cukr, přidáme nadrobno nakrájené 3 šalotky a čtvrtky ze 4 jablek.
Touto směsí husu naplníme a otvor uzavřeme.
Kůži na prsou na více místech nakrojíme, aby se tuk dobře vypékal, husu vložíme do pekáče prsy dolů, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 2 hodiny.
V průběhu pečení obracíme a podléváme a čirý tuk během pečení sbíráme.
Upečenou husu vyjmeme, sádlo slijeme a husu vložíme zpět do pekáče.
Zbytek šalotek a jablek rozkrojíme na čtvrtky a obložíme jím husu a dopékáme jí odkrytou a dokřupava cca 20 minut.
Omáčku připravíme tak, že sušené švestky zalijeme vodou a rozvaříme.
Po vyvaření vody přilijeme víno a směs zredukujeme.
Ponorným mixérem rozmixujeme dohladka, osolíme, opepříme, zakápneme pár kapkami citronu a nakonec zjemníme máslem.