Kuchařské recepty pro každého

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kachna
2 jablka
1 citron
300 ml drůbežího vývaru
50 ml oleje
sůl
pepř
majoránka
na rozinkovou omáčku: 150 g rozinek + 100 ml bílého vína + 1 lžíce cukru + 1 lžíce másla + 1 lžíce medoviny + výpek z kachny + sůl + pepř
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a pokropíme citronovou šťávou, aby nezčernala.
Kachnu očistíme, osolíme zvenku i zevnitř, opepříme, uvnitř potřeme majoránkou, naplníme slupkami z jablek, vložíme do pekáče vymazaného olejem, podlijeme vínem, vývarem a medovinou a předehřáté troubě pečeme při 180°C.
Podle potřeby přeléváme a odebíráme vypečený tuk.
Hotovou kachnu vyjmeme, odstraníme slupky z jablek a naporcujeme.
Část výpeku svaříme do odpaření vody, přidáme rozinky předem spařené ve víně a lžíci cukru zkaramelizovaného na másle.
Omáčku dochutíme solí a pepřem.
Do pekáče se zbytkem výpeku vložíme jablka, posypeme majoránkou, dáme do trouby a pečeme asi 10 minut.
Pak vyndáme, na jablka položíme porce masa a už jen prohřejeme.
Podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky nebo pečenými bramborami.
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou