• 450 g pšeničné mouky
• 250 ml mléka
• 1 vejce
• 25 g kvasnic
• 350 g hustého švestkového džemu
• 2 lžičky cukru
• sůl
• 1-2 lžičky rostlinného oleje
Mléko trochu zahřejeme, aby mělo o trochu vyšší než pokojovou teplotu.
V polovině mléka rozpustíme kvasnice, přidáme zbylé mléko, mouku, vejce, cukr a sůl, rozšleháme, těsto zakryjeme a necháme 30-40 minut, dokud nenakyne do přibližně dvojnásobného objemu.
Potom těsto rozválíme na tloušťku asi 7 mm a rozkrájíme na 24 čtvercových kousků.
Na ně dáme trochu džemu, poskládáme kraje a nakonec spojíme celé.
Buchty položíme na plochu posypanou moukou slepenou částí dolu, zakryjeme suchou utěrkou a necháme kynout alespoň 20 minut.
V kastrólu dáme vařit 2 hrnky vody, vložíme pařák na knedlíky a natřeme jej nějakým rostlinným olejem, aby se nám k němu buchty nepřilepily.
Položíme buchty do pařáku (necháme mezi nimi místo, aby mohly narůst) a přikryté vaříme 20 minut (po dobu vaření neodkrýváme, jinak buchty nenarostou a budou tvrdé).
Po 20 minutách buchty vyndáme a každou buchtu propíchneme vidličkou.
Pařené buchty podáváme například s čokoládovým pudinkem nebo s rozpuštěným máslem a posypané skořicí a moučkovým cukrem.