• 6 listů želatiny
• vanilkový lusk
• 500 g smetany
• 100 g cukru
• 500 g větších jahod
• 4 polévkové lžíce marsaly
• čerstvá máta na ozdobu
Ve studené vodě necháme změknout 6 listů želatiny.
vanilkový lusk podélně rozkrojíme, dřeň vydlabeme nožem, přidáme 500 g smetany a 70 g cukru a vše přivedeme k varu.
Pak sundáme z plotny a necháme vychladnout.
Želatinu rozmačkáme a rozpustíme ve smetaně s cukrem.
Vanilkový lusk vyjmeme, směs nalijeme do 4 formiček (asi po 140 ml) a dáme do chladu ztuhnout - nejlépe přes noc.
Hodinu před podáváním nakrájíme jahody na čtvrtky a naložíme je do marsaly a 30 g cukru.
V širokém hrnci přivedeme k varu menší množství vody a sundám z ohně.
Formičku jednu za druhou opatrně na pár sekund ponoříme až po okraj do horké vody, abychom mohli krém z formiček bez problémů vyklopit.
Formička s náplní ale nesmí zůstat ve vodě příliš dlouho, aby se krém neroztekl.
Smetanový krém opatrně vyklopíme na dezertní talířky, ozdobíme jahodami marinovanými v marsele a pokapeme je marinádou.