Kuchařské recepty pro každého

Panenčiny copy s pórkem

Potřebujeme tyto suroviny:
600 g vepřové panenky
1 pórek
200 ml smetany ke šlehání
100 ml vývaru
50 ml bílého vína
70 g nivy
3 lžíce másla
olej
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Maso podélně nakrájíme na dlouhé proužky, osolíme, opepříme, potřeme rozpuštěným máslem a necháme asi hodinu odležet v ledničce.
Pórek rozdělíme na jednotlivé listy a na 2 minuty ho vložíme do osolené vroucí vody.
Necháme dobře okapat a vychladnout.
Proužky masa a pórku (vždy 2 proužky panenky a 1 silnější proužek pórku) spleteme do čtyř copánků (na 4 porce) a oba konce pevně spíchneme párátkem.
Na pánvi s rozpáleným olejem dobře opečeme copy ze všech stran, vyjmeme a udržujeme v teple (zabalené v alobalu).
Výpek zaprášíme moukou, povolíme vývarem a vínem, provaříme a přidáme nastrouhanou nivu.
Když se sýr rozpustí, sejmeme pánev z plotýnky, zalijeme smetanou, promícháme, opepříme a dosolíme.
Dozlatova opečené copy podáváme částečně přelité omáčkou
Panenčiny copy s pórkem
Panenčiny copy s pórkem