Kuchařské recepty pro každého

Pajšl

Potřebujeme tyto suroviny:
1 vepřové srdce
1 vepřový jazyk
2 mrkve
2 petržele
1/2 celeru
1 cibule
350 - 400 ml smetany
sůl
10 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
3 bobkové listy
lžička tymiánu
2 lžíce octa
2 lžíce hladké mouky
olej
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Očištěné srdce a jazyk uvaříme v osolené vodě společně s kuličkami koření a bobkovými listy doměkka (v tlakovém hrnci to trvá asi 40 minut).
Jazyk hned po uvaření zchladíme studenou vodou, oloupeme a společně se srdcem nakrájíme na drobné kousky.
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli do zesklovatění, přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, tymián a všechno společně osmažíme.
Zalijeme přecezeným vývarem ze srdce a jazyka a vaříme do změknutí zeleniny.
Ve smetaně rozkvedláme mouku, vlijeme do omáčky a necháme chvíli povařit.
Vmícháme pokrájené vnitřnosti, podle potřeby dosolíme a okyselíme octem.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.
Pajšl
Pajšl