• 0,5 l hnědých fazolí
• 1,5 l vody
• 0,35 l piva
• 2 lžíce tuku
• 1 velká cibule
• 2 stroužky česneku
• 3 pálivé papričky
• 0,5 lžičky mletého kmínu
• 1 lžička soli
Namočte fazole přes noc, slijte a znovu zalijte vodou a pivem, aby byly 2 cm pod vodou.
Vařte zvolna nepřikryté.
Po jedné hodině zkontrolujte, zamíchejte ode dna a není-li dost vody, přilijte vařící vodu.
Vařte dalších 30 minut a znovu zkontrolujte, případně dolejte vodu.
Až fazole změknou, přidejte vše ostatní a vařte zvolna dalších 15 minut, vodu udržujte jen těsně nad hladinou fazolí.
Fazole jsou uvařené, když jsou měkké a krémové, nikoli rozvařené, měly by držet svůj tvar.
V hrnci bude trochu vody s fazolemi, ale má to byt stádium polévky.
Pokud chcete tekutinu hustší, šťouchněte do nich několikrát mačkačem na bramborovou kaši.