• 1,5 kg bůčku bez kostí
• 400 g cibule
• 300 g čerstvého špenátu
• 2 šalotky
• 500 g toustového chleba
• 1 plechovka neslazené trvanlivého mléka
• 5 vajec
• 1 svazek směsi bylinek (petržel + tymián + rozmarýn)
• sůl
• pepř
• 1 lžička drceného kmínu
• 6 stroužků česneku
• 1 lžíce másla
• 300 ml vepřového vývaru
• 1 lžíce hladké mouky
• 2 lžíce oleje
Toustový chléb nakrájíme na kostičky přibližně 1x1 cm velké, přidáme žloutky z 5 vajec, trvanlivé mléko a směs bylinek nasekaných nadrobno a promícháme.
Vrchní část bůčku nožem jemně nařízneme do tvaru kostiček, část masa nařízneme uprostřed nožem tak, aby všude zbýval cca 2,5 cm okraj.
Do takto vytvořené kapsy dáme připravenou nádivku a zašijeme potravinářským motouzem.
Bůček osolíme, opepříme, potřeme česnekem a posypte kmínem.
Na dno pekáče rozložíme oloupanou a nakrájenou cibuli, na ni položíme bůček, podlijeme vývarem a pečeme přikryté při 160°C (1-1,5 hodiny).
Posledních 15 minut pečeme odkryté při 200°C, aby měl bůček kůrku křupavou a dozlatova.
Vypečenou šťávu zaprášíme hladkou moukou, povaříme 10 minut a propasírujeme přes jemný cedník.
Zjemníme kouskem másla.
Špenát připravíme tak, že nakrájenou šalotku a nakrájený česnek (3 stroužky) orestujeme na 2 lžících oleje, pak přidáme listy špenátu a podusíme ještě 10 minut.
Dochutíme solí a pepřem.
Nadívaný bůček se špenátem podáváme s různě připravenými brambory.