• 1 husa
• 300 g husích vnitřností
• 2 cibule
• 3 stroužky česneku
• 2 kyselá jablka
• 100 g rozinek
• 2 starší housky
• 500 ml vývaru
• sůl
• mletý pepř
• muškátový oříšek
• 2 lžičky majoránky
• celý pepř
• nové koření
• bobkový list
• máslo
• petrželka
Husu očistíme.
Křídla a krk odřízneme, dáme do vývaru spolu s vnitřnostmi, novým kořením, bobkovým listem, celým pepřem a rozinkami a vaříme přibližně hodinu tak, aby se vývar částečně vypařil.
Pak necháme vývar vychladnout, vyndáme křídla, krk a koření, přidáme suché housky, zamícháme a umeleme.
Jablka nastrouháme, cibuli nasekáme nadrobno a vše promícháme.
Dochutíme majoránkou, petrželkou, utřeným česnekem, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Touto nádivkou naplníme husu, zašijeme nebo spojíme párátky, polijeme roztaveným máslem, dáme do trouby rozehřáté na 180°C a pečeme přibližně dvě hodiny.
Husu průběžně polévám na střídačku vodou a šťávou z pečení.