• 300 g jeleního masa (nebo jiné zvěřiny)
• 200 g čerstvých hub
• 1 cibule
• 100 g kořenové zeleniny
• 0,25 l mléka
• 40 g másla
• 40 g hladké mouky
• 1,5 l vody
• sůl
• pepř
• petrželka
• na knedlíčky: 20 g tuku + 1 vejce + sůl + strouhanka + housky + trocha mléka
Maso opláchneme, kosti rozsekneme na menší kousky, zalijeme vodou, osolíme a vaříme dvě hodiny.
Na tuku osmahneme cibuli, zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku.
Zředíme ji vývarem, přidáme mléko, našleháme a povaříme.
Pak přidáme nakrájenou zeleninu a na plátky nakrájené houby, které jsme chvíli dusili ve vlastní šťávě, okořeníme a do polévky zavaříme malé houskové knedlíčky, které připravíme takto: utřeme tuk s vejcem a se solí, přidáme rozkrájenou housku namočenou v mléce a zahustíme strouhankou.
Ze směsi tvoříme malé knedlíčky, které vhodíme do vařící polévky.
Vaříme 4 minuty.
Nakonec polévku dochutíme pepřem a přidáme nasekanou petrželku.
Maso použijeme zvlášť.