• 250 g kysaného zelí
• 200 g uzené klobásy
• 150 g uzeného masa
• 5 g sušených hub
• 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• 3 sušené švestky
• 1,5 l vody
• 1 lžíce sádla
• sůl
• kmín
• majoránka
• mletý černý pepř
• celý pepř
Uzené maso vaříme ve vodě spolu s houbami a klobásou jednu hodinu.
Potom maso s klobásou vyjmeme, do vývaru dáme zelí, přidáme kmín, pepř, celý pepř, majoránka a prolisovaný česnek.
Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme do zelňačky.
Před dovařením vložíme do zelňačky sušené švestky, odstavíme z ohně a přidáme na kolečka nakrájenou uvařenou klobásu a pokrájené uzené maso.
Podáváme s chlebem.