• 4 kg mušlí slávek
• 150 ml bílého vína
• 150 ml smetany
• 1 bílá cibule
• 1 červená cibule
• 1 stroužek česneku
• 1 menší mrkev
• 4 řapíky celeru
• 1 rajče
• sůl
• pepř
• hrst hladké petržele
• bobkový list
• 4 kuličky nového koření
Mušle vypereme ve slané vodě a zbavíme byssových vláken a nečistot (ty, které se samy otevřely nebo páchnou, vyhodíme!) Cibuli oloupeme, rozkrojíme na půlku a nakrájíme na tenké plátky, mrkev a celer nakrájíme na nudličky a česnek nakrájíme na plátky.
Do kastrolu nalijeme víno, přidáme nakrájenou zeleninu a mušle, osolíme, přidáme koření, přikryjeme pokličkou a rychle přivedeme k varu.
Asi po dvou minutách mušle prohodíme tak, aby se ty, které byly vespod, přesunuly nahoru (a obráceně).
Po dalších dvou minutách (až už jsou všechny mušle otevřené), přidáme nadrobno nakrájená rajčata, jemně nakrájenou petrželku a smetanu a podusíme ještě minutu.
Mušle po námořnicku podáváme s rozpečenou bagetou.