• 500 g polohrubé mouky
• 180 g cukru
• 100 g másla
• 2 žloutky
• 185 ml mléka
• 50 g soli
• citrónová kůra
• 1 lžička prášku do pečiva
• 30 g droždí
• 50 g rozinek
• 30 g mandlí
• 1 vejce na potření
Droždí rozmícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky a necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme prosátou mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, citrónovou kůru, rozehřáté vlahé máslo a rozmíchané žloutky, přidáme kvásek s vlahým mlékem a zaděláme těsto.
Těsto důkladně zpracujeme, potom přidáme rozinky a část spařených oloupaných a nakrájených mandlí.
Dáme do tepla kynout.
Po půlhodině znovu zpracujeme a postup opakujeme 3x.
Po posledním vykynutí utvoříme z těsta bochánek, dáme jej na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě půl hodiny kynout, přitom mazanec několikrát potřeme rozšlehaným vejcem.
Při posledním potírání jej nastřihneme uprostřed do kříže a posypeme zbytkem mandlí.
Po deseti minutách vložíme mazanec do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut.