• 400 g mletého masa
• 40 g bílého chleba
• mléko
• pepř
• sůl
• 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• 3 lžíce oleje
• několik lístků čerstvé bazalky
• 300 ml tekuté šlehačky
• 1 červená paprika
Mleté maso dáme do hlubší mísy.
Bílý chléb nebo veku rozkrájíme na kostky a zalijeme je vlahým mlékem.
Až se dostatečně nasáknou, přebytečné mléko vymačkáme a chléb přidáme k masu.
Přimícháme najemno nakrájenou a na oleji orestovanou cibuli, najemno nasekanou bazalku, sůl, pepř a prolisovaný oloupaný česnek.
Masovou směs rukama dobře propracujeme a vytvoříme noky přibližně stejné velikosti.
Obalíme je v hladké mouce a postupně je opečeme na oleji.
Opečené noky naskládáme do malého kastrůlku a zalijeme je šlehačkou.
Několik minut je dusíme, dokud šlehačka pořádně nezhoustne.
Masové noky naskládáme do misky, omáčku podle chuti osolíme, eventuálně opepříme bílým pepřem a nalijeme ji přes masové noky.
Nakonec vše ozdobíme bazalkou a na nudličky nakrájenou omytou červenou nebo žlutou paprikou.
Jako přílohu podáváme bílé pečivo nebo naopak tmavý celozrnný chléb.