• 500 g polohrubé mouky
• 250 g másla
• 40 g droždí
• 1 vejce
• 1,5 dcl mléka
• 2 kostky cukru
• špetka soli
• náplň (tvarohová nebo maková nebo ořechová - podle chuti)
• cukr moučka + vanilkový cukr na obalení
• máslo + rum na potření
Mléko lehce zahřejeme, přidáme do něj dvě lžíce mouky, 2 kostky cukru, rozdrobíme droždí, rozmícháme dohladka a necháme vzejít.
Kvásek pak zpracujeme spolu s máslem, vejcem, moukou a špetkou soli do hladkého těsta.
Těsto rozdělíme na 10 přibližně stejných dílů.
Každý rozválíme na tenkou kulatou placku a radýlkem rozkrojíme na 8 trojúhelníčků.
Na širší stranu každého z nich dáme náplň.
Každý máslový rohlíček pak zatočíme, dotvarujeme, přendáme na pečící papír a budeme péci na sucho při asi 180°C, dokud nezezlátnou.
Rozpustíme máslo, smícháme s rumem a touto směsí potřeme upečené ještě horké máslové rohlíčky, ihned poté je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.