• 500 g polohrubé mouky
• 50 g droždí
• 50 g práškového cukru
• 1 vanilkový cukr
• 1 vejce
• 150 ml mléka
• 1 lžička citrónové kůry
• špetka soli
• 200 g másla
• 100 g polohrubé mouky na promíchání s máslem
• 100 g oloupaných nasekaných mandlí
• 100 g kandovaného ovoce
• 100 g rozinek
• 2 lžíce rumu
Do mouky přidáme kvásek a mléko smíchané s cukrem, vejcem, solí a citrónovou kůrou, vymícháme těsto a dáme ho na teplé místo vykynout.
Máslo smícháme s moukou, přimícháme do vykynutého těsta a dáme znovu na půl hodiny vykynout.
Potom zapracujeme do těsta kandované ovoce, rozinky namočené v rumu a mandle, vytvarujeme válec a necháme vykynout další půlhodinku.
Potom těsto rozválíme tak, aby ve středu bylo těsto tenčí a na krajích silnější.
Přeložíme silnější kraj přes tenčí střed k druhému silnějšímu kraji a vznikne nám typická štola.
Dáme ji na plech na máslem potřený pečící papír a necháme ješte 20 minut vykynout.
Potom pomalu pečeme v předhřáté troubě asi hodinu.
Upečenou štolu hned za potřeme rozpuštěným máslem a posypeme práškovým cukrem.