• 6 řízků z kvalitního masa (nejlépe ze svíčkové)
• 500 g žampionů
• 4 rajčata
• 4 stroužky česneku
• 2,5 dcl olivového oleje lisovaného za studena
• 2 citrony
• 3 lžíce másla
• sůl
• čerstvě umletý bílý pepř
• bazalka
• několik větviček rozmarýnu
Den předem řízky vložíme do mísy, přidáme olivový olej, oloupaný a nasekaný česnek, citronovou šťávu a posekaný rozmarýn a přes noc necháme přikryté uležet.
Druhý den omyté žampiony nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou.
Rajčata špaříme v horké vodě, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme žampiony, osolíme, opepříme a za občasného míchání dusíme.
Pak přidáme čtvrtky rajčat a dusíme 5 minut.
Řízky vyndáme z marinády, osušíme a na okrajích nařízneme.
V horkém tuku opékáme po obou stranách asi 5 minut.
Hovězí řízky podáváme na teplých talířích, obložené zeleninou a ozdobené bazalkou.