• 1 litr nízkotučného mléka
• 150 g kulatozrnné rýže na rizoto
• 1 uprostřed otevřený vanilkový lusk
• 1 proužek citrónové kúry
• 2 lžíce cukru moučka
• 6 lžic na plátky nakrájených mandlí
• 200 g čerstvých malin
• 6 lžic nízkotučné smetany
Mléko nalijeme do hrnce se silným dnem a přidáme do něj vanilku.
Za stálého míchání přisypeme rýži.
Mléko přivedeme na středním plameni do varu a dále mícháme.
Poté zmírníme teplotu, aby se směs zvolna vařila.
Přidáme citrónovou kůru a cukr.
Rýži za stálého míchání vaříme 15 až 18 minut nebo až se spojí se vzniklou omáčkou, změkne a tekutina zhoustne na hustý hladký krém.
Mezitím dáme mandle na malou nepřilnavou pánev a pražíme je 4 až 5 minut nebo až mírně zhnědnou.
Až se rizoto dovaří, vyjmeme vanilku a citrónovou kúru.
K rýži přimícháme polovinu malin.
Hrnec odstavíme a rýži mícháme další 1 až 2 minuty, aby ovoce změklo a začalo pouštět růžovou šťávu.
Malinové rizoto rozdělíme do nahřátých misek a každou porci přelijeme 1 lžíci smetany.
Povrch posypeme mandlemi, ozdobíme zbývajícími malinami a okamžitě podáváme (jinak během chladnutí zhoustne).