• 600 g lososa
• 1 lžička soli
• 1 lžička octa
• 1 bobkový list
• 4 kuličky nového koření
• mletý bílý pepř
• 2 lžíce oleje
• 1 lžíce hladké mouky
• 2 dcl smetany
• 1 lžička křenu nakládaného v octu
• 1 citrón
• kopr
• brusinkový kompot
Očištěného vykostěného lososa naporcujeme, vložíme do 1 litru vroucí vody, přidáme sůl, ocet, nové koření a bobkový list a pomalu vaříme 15 minut.
Pa rybu vyndáme a uchováme v teple.
V kastrole připravíme z oleje a mouky světlou jíšku, zalijeme 2 dcl scezeného vývaru z ryby a smetanou a za stálého míchání uvaříme hladkou omáčku.
Do omáčky přidáme křen, promícháme a dochutíme 1 lžicí citrónové šťávy.
Při podávání porce lososa přelijeme omáčkou, ozdobíme kolečky citrónu a čerstvým koprem a do každé porce dáme asi lžíci brusinkového kompotu.