Kuchařské recepty pro každého

Liptovské batůžky

Potřebujeme tyto suroviny:
750 g brambor
2 žloutky
1 lžíce másla
1 lžíce krupice
4 lžíce hrubé mouky
sůl
na nádivku: 300 g tvarohu + 70 g uzené slaniny + 1 lžíce nasekaného kopru + sůl
200 ml zakysané smetany
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Brambory uvaříme ve slupce.
Pak vodu slijeme, brambory oloupeme a nastrouháme nebo umeleme na masovém mlýnku.
Přidáme žloutky, krupici, sůl a mouku a vypracujeme těsto, které rozválíme na pomoučeném vále a nakrájíme na čtverce.
Na každý čtverec dáme trochu tvarohové náplně (tvaroh přetřeme, posolíme, přidáme kopr a nakrájenou rozškvarenou slaninu a řádně promícháme).
Okraje těsta přehneme a dobře stlačíme.
Batůžky uvaříme v osolené vodě a scedíme.
Při podávání batůžky pokapeme máslem a polijeme zakysanou smetanou.
Liptovské batůžky
Liptovské batůžky