• 4 líni (každý kus cca 400 g)
• 4 lžíce hladké mouky
• 80 g másla
• olej na smažení
• šťáva z 1 citronu
• sůl
• na omáčku: 40 g másla + 40 g hladké mouky + 500 ml vývaru + 3 lžíce sekané petrželky + 1 žloutek + 1 stroužek česneku + bílý mletý pepř
• na ozdobu:plátky citronu + kostičky papriky + zelené bylinky
Rybu vykucháme, odstraníme šupiny, omyjeme, osolíme a necháme je chvíli odležet.
Pak tupou stranou nože z nich odstraníme sliz a znovu je omyjeme a osušíme.
Ryby znovu osolíme, pokapeme citronovou šťávou, obalíme v mouce a na rozpáleném oleji s máslem a líny po obou stranách opečeme.
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, tu zředíme vodou, rozšleháme a na mírném ohni vaříme asi 20 minut.
Osolíme, mírně opepříme, přidáme rozetřený stroužek česneku a nasekanou petrželku.
Nakonec vmícháme žloutek.
Líny podáváme s petrželovou omáčkou a vařenými bramborami.
Ozdobíme je plátky citronu, kostičkami papriky a zelenými bylinkami.