• 2 hlavy kapra
• 1 lžíce másla
• 1 menší mrkev
• kousek celeru
• sůl
• 5 kuliček pepře
• 5 kuliček nového koření
• 2 bobkové listy
• petrželka
• na knedlíčky: 1 houska
• sůl
• bílý pepř
• 125 g jiker a mlíčí
• strouhanka
• špetka muškátového květu
• petrželka
Hlavy kapra dobře vypereme, odstraníme žábry a oči, vložíme do vody, přidáme pepř, nové koření, sůl a bobkový list a uvaříme hlavy doměkka.
Mezitím připravíme knedlíčky tak, že jikry a mlíčí utřeme se solí, housku natrháme na kousky, namočíme ji ve vodě, vymačkáme a přidáme k vnitřnostem, promícháme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem a podle potřeby přidáme strouhanku.
Můžeme přimíchat i nasekanou petrželku.
Ze směsi tvoříme malé knedlíčky a vaříme ve vroucí vodě 2-3 minuty.
Zeleninu očistíme a nakrájíme na jemné nudličky.
Polévku scedíme přes jemný cedník.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou zeleninu, krátce ji orestujeme, potom zalijeme vývarem a chvíli povaříme.
Podle chuti osolíme a přidáme najemno nasekanou petrželku.
Hlavy obereme, maso nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky.
Při podávání vkládáme do polévky knedlíčky.