• 6 porcí kapra
• 1 citron
• 80 g oleje
• 80 g másla
• 40 g mandlí
• 50 g jader vlašských ořechů
• 50 g rozinek
• 1/4 litru plzeňského piva
• 80-120 g oloupaných žemlí
• asi 1/4 l rybího vývaru na podlití
• sůl
• mletý pepř
• petrželka
Z porcí kapra stáhneme kůži, potom osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou, potřeme olejem a postavíme asi na 3 hodiny do chladu.
Potom v pánvi na zbylém rozehřátém oleji připravené porce kapra prudce po obou stranách opečeme, přendáme do kastrolu na rozehřáté máslo, k tomu přidáme v pivu namočené nevymačkané žemle, rozinky, sloupnuté a na nudličky nakrájené mandle a ořechy.
Podlijeme trochou vývaru a v troubě pečeme doměkka.
Jednotlivé porce upečeného kapra upravíme na talíř, přelijeme hustou omáčkou a ozdobíme citronem a petrželkou.
Podáváme nejlépe s bramborami.