• 3/4 kg brambor
• hrst sušených hub
• sůl
• kmín
• 0,5 l vody
• 0,5 l mléka
• podle chuti máslo
• na kvas: 50 g droždí + 10 lžic žitné mouky + kousek chlebové kůrky + 4 dcl vody
Den předem si připravíme kvas tak, že droždí, žitnou mouky a kousek chlebové kůrky rozmícháme ve 4 dcl vody a necháme 24 hodin vykvasit v teple.
Druhý den oloupeme brambory, nakrájíme je na větší kousky, dáme do hrnce, přidáme sušené houby, sůl, kmín a půl litru vody a vaříme asi 15 minut.
Pak přidáme kvas, který před tím, než jej vlijeme do polévky, důkladně promícháme, necháme vše povařit.
Nakonec přilijeme mléko.
Můžeme vylepšit trochou másla.