Kuchařské recepty pro každého

Kyperská jehněčí pečeně

Potřebujeme tyto suroviny:
jehněčí ramínko s kostí
250 g těstovin
800 g rajčat z konzervy
2 paličky česneku
sůl
pepř
4 snítky tymiánu
bobkový list
4 snítky petrželky
125 ml vody
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Stroužky česneku přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky.
Do jehněčího ramínka uděláme ostrým nožem zářezy a do zářezů vložíme plátky česneku.
Rajčata i se šťávou vyklopíme na pekáč, přidáme tymián, petrželku a bobkový list, na ně položíme kůží navrch maso, pekáč pevně uzavřeme alobalem (lesklou stranou dospod), který důkladně přichytíme k okrajům pekáče.
Vložíme do trouby předehřáté na 160°C a pečeme 3,5 až 4 hodiny.
Z rajčat vznikne hustá omáčka.
Maso vyjmeme z pekáče a odložíme.
Z povrchu rajčatové omáčky odebereme co nejvíce tuku.
K rajčatům přidáme vodu, těstoviny a zamícháme (pokud se omáčka zdá hustá, přidáme ještě trochu vody).
Podle chuti osolíme a opepříme.
Na pekáč vrátíme jehněčí maso, znovu zakryjeme a vrátíme na 15 minut do trouby.
Až jsou těstoviny měkké, odstraníme bobkový list.
Maso necháme 10 minut odpočívat a pak je nakrájíme na tenké plátky.
Porce ozdobíme snítkami tymiánu.
Kyperská jehněčí pečeně
Kyperská jehněčí pečeně