• 300 g hrubé mouky
• 2 dl mléka
• vejce
• 20 g droždí
• 2 lžíce cukru
• špetka soli
• 600-700 g ovoce. Na posyp: 100 g cukru,150 g tvrdého tvarohu,100 g rozpuštěného másla
Do mísy prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj dáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vykynout.
Po vykynutí přidáme cukr, mléko, sůl, vejce a zpracujeme vláčné hladké těsto.
Necháme asi půl hodiny kynout, poté těsto rozdělíme, vyválíme na válečky, hřbetem ruky zploštíme, poklademe omytým a dobře osušeným ovocem, nakrájíme a děláme kulaté knedlíky.
Vkládáme je do vařící, mírně osolené vody a vaříme ve větším kastrole tak, aby volně plavaly.