• 40 g másla
• 1 cibule
• 20 g hladké mouky
• 100 ml zeleninového vývaru
• 150 ml zakysané smetany
• 4 žampióny
• půlka červené papriky
• pepř
• sůl
• muškátový oříšek
• 50 g tvrdého sýra
• 1 květák
• máslo na vymazání pekáče
Omáčku připravíme tak, že na másle opečeme jemně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku.
Přidáme na plátky nakrájené houby, na kousky nakrájenou červenou papriku, zalijeme zeleninovým vývarem a zakysanou smetanou, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Květák rozebereme na růžičky, uvaříme ho v osolené vodě do poloměkka a scedíme.
Pekáč vymažeme máslem a dáme do něj květák, zalijeme omáčkou, posypeme strouhaným tvrdým sýrem a zapečeme ve středně vyhřáté troubě.