Kuchařské recepty pro každého

Kuře na citrónu

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kuře (cca 1,2 kg)
2 citrony
20 malých brambor
1 svazek čerstvé nebo sušené petrželky
2 lžíce másla
1 lžíce oleje
sůl
pepř
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Kuře opláchneme pod studenou vodou, osušíme, osolíme a opepříme zvenku i zevnitř.
Citrony důkladně omyjeme pod horkou vodou, jeden překrojíme napůl.
Půlky citronu spolu s petrželkou vložíme dovnitř kuřete.
Kůži potřeme 1 lžící rozpuštěného másla, dáme do vymazaného pekáče, podlijeme trochou vody a v předehřáté troubě pečeme asi 1 hodinu.
Často poléváme vlastní šťávou.
Brambory ve slupce důkladně omyjeme.
Na velké pánvi rozpustíme zbylé máslo, olej, přidáme brambory, mírně osolíme a na minimu pečeme asi 30 minut.
Po 45 minutách vyjmeme kuře z trouby a obložíme ho druhým citronem nakrájeným na plátky.
Vložíme zpět do trouby a dopečeme.
Kuře na citrónu
Kuře na citrónu