• 4 ks kuřecích čtvrtek
• 250 g žampiónů
• 5 lžic olivového oleje
• 4 stroužky česneku
• 4 vyzrálá rajčata
• 50 g rajčatového protlaku
• 150 ml bílého vína
• kuřecí vývar
• 1 lžíce másla
• 1 lžíce hladké mouky
• sůl
• mletý pepř
• petrželka
• citrónová šťáva
Očištěné, omyté a osušené porce masa osolíme, opepříme, pokapeme olejem a v ledničce necháme alespoň půl hodiny uležet.
Pak směs zprudka z každé strany opečeme.
Rajčata oloupeme, houby očistíme, oboje nakrájíme na plátky, spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a rozsekaným česnekem přidáme k opečenému kuřeti, podlijeme vývarem, přidáme víno, protlak a pod pokličkou dusíme asi 10 minut.
Pak vložíme do středně vyhřáté trouby a odkryté pečeme.
Až povrch kuřete získá krásně křupavou kůrčičku, přendáme z trouoby na plotýnku, do vzniklé omáčky vložíme utřené máslo s moukou a krátce povaříme.
Podáváme posypané najemno nakrájenou petrželkou a pokapané citrónovou šťávou a s vařenými bramborami nebo dušenou rýží.