• 1 kuře
• 100 g anglické slaniny
• 2 cibule
• 2 sáčky mražené zeleniny pod svíčkovou
• sůl
• 8 kuliček nového koření
• 8 kuliček pepře
• 4 bobkové listy
• tymián
• 2 lžíce octa
• 300 ml smetany na vaření
• 1-2 lžíce hladké mouky
• olej
• muškátový oříšek
Kuře rozporcujeme, omyjeme a osušíme.
Na dno pekáče nalijeme trochu oleje, kousky kuřete v něm ze všech stran protáhneme, osolíme, naskládáme do pekáče, poklademe plátky slaniny, posypeme kořením, nahrubo nakrájenou cibulí, na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninou, přiklopíme a dáme přes noc do ledničky.
Druhý den podlijeme vodou a upečeme.
Měkké maso vyndáme z pekáče a uchováme v teple.
Vyndáme bobkové listy a zbytek obsahu pekáče rozmixujeme a přecedíme do hrnce.
Je-li směs příliš hustá, zředíme vodou.
Ve smetaně rozmícháme mouku, přes sítko přilijeme do hrnce a za občasného míchání povaříme asi 10 minut.
Před koncem varu dochutíme solí, octem a strouhaným muškátovým oříškem.
Maso vložíme zpět do omáčky.
Podáváme s houskovým knedlíkem.