• 1,8 kg vepřové plece
• 200 g sušených švestek
• 200 ml jablečného vína
• 2 lžíce mouky
• 20 g hnědého cukru
• 50 ml octa
• 1/2 skořice
• 4 kyselá jablka
• 200 ml vývaru
• 100 ml smetany
• 1 lžíce maizeny
• sůl
• mletý černý pepř
Švestky namočíme do jablečného vína.
Maso umyjeme, osušíme, opepříme a osolíme, kůži nařízneme ostrým nožem, poprášíme moukou, dáme do trouby a pečeme 15 minut při 225°C.
Svaříme cukr, ocet, 5 lžic vody a skořici (asi 5 minut).
Povrch masa potřeme cukrovým roztokem a necháme péct ješte asi hodinu a občas ho potíráme zbylým cukrovým roztokem.
Jablka umyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jadřince a dužinu nadrobno nakrájíme.
Jablka přidáme ke změklým švestkám, i se šťávou přidáme k masu a pečeme ješte 30 minut.
Pak maso a ovoce vyndáme a uchováme v teple, výpek přecedíme, přidáme smetanu a vývar, zahustíme a dochutíme.