Kuchařské recepty pro každého

Křupavá vepřová plec

Potřebujeme tyto suroviny:
1,8 kg vepřové plece
200 g sušených švestek
200 ml jablečného vína
2 lžíce mouky
20 g hnědého cukru
50 ml octa
1/2 skořice
4 kyselá jablka
200 ml vývaru
100 ml smetany
1 lžíce maizeny
sůl
mletý černý pepř
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Švestky namočíme do jablečného vína.
Maso umyjeme, osušíme, opepříme a osolíme, kůži nařízneme ostrým nožem, poprášíme moukou, dáme do trouby a pečeme 15 minut při 225°C.
Svaříme cukr, ocet, 5 lžic vody a skořici (asi 5 minut).
Povrch masa potřeme cukrovým roztokem a necháme péct ješte asi hodinu a občas ho potíráme zbylým cukrovým roztokem.
Jablka umyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jadřince a dužinu nadrobno nakrájíme.
Jablka přidáme ke změklým švestkám, i se šťávou přidáme k masu a pečeme ješte 30 minut.
Pak maso a ovoce vyndáme a uchováme v teple, výpek přecedíme, přidáme smetanu a vývar, zahustíme a dochutíme.
Křupavá vepřová plec
Křupavá vepřová plec