Kuchařské recepty pro každého

Kroupová krvavá jelita

Potřebujeme tyto suroviny:
1 vepřová hlava
0,5 kg škvarků
3 větší cibule
trocha škvařeného sádla
1 l krve
10 stroužků česneku
1 balíček krup
sůl
pepř
mleté nové koření
zázvor
mletý (nebo drcený) kmín
majoránka
vepřová střeva
špejle
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Kroupy propláchneme studenou vodou a dáme vařit.
Hlavu očistíme, opláchneme a vložíme do osolené vařící vody.
Cibuli nakrájíme na kostičky a na sádle prudce osmahneme do zlatova (aby hezky křupala).
Uvařené měkké kroupy propláchneme vodou a vložíme do nádoby, v níž budeme míchat prejt.
Uvařenou hlavu vyndáme na vál, maso obereme a nejlépe řeznickou kolíbkou nebo sekáčkem maso nasekáme na drobno, kůže a zbytky semeleme, cibulku, škvarky a kroupy zamícháme, přidáme sůl, pepř, trochu nového koření, třený česnek, zázvor, majoránku a drcený kmín (s kmínem nemusíme šetřit, dáme ho rovnou celý balíček).
Vše řádně promícháme, přidáme krev, znovu zamícháme a ochutnáme.
Je-li vše v pořádku, můžeme začít plnit jelita.
Naplněná jelita zašpejlujeme.
Vývar, ve kterém jsme vařili maso, přecedíme do širšího kastrolu a dáme na sporák.
Okamžik před tím, než začne voda vřít, vložíme jelita a vaříme je 15 minut, přičemž teplotu vývaru stále držíme těsně pod bodem varu.
Po čtvrthodině vyndáme jedno jelito, propíchneme jehlou nebo špičatou špejlí.
Pokud ještě vytéká načervenalá šťáva, vaříme dalších pět minut.
Pak jelita vyndáme, opláchneme ve studené vodě a na vále necháme vychladnout.
Podáváme studené nebo pečené s brambory nebo chlebem a s hořčicí, křenem a kyselým zelím.
Kroupová krvavá jelita
Kroupová krvavá jelita