• 1 větší krocan
• 2 krůtí prsa
• 1 kg žampionů
• 4 velké cibule
• 4 hrušky
• 4 stroužky česneku
• 2 větší brambory na osobu
• 4 lžíce zavařeniny z brusinek
• 1 lžíce medu
• 1 lžička tymiánu
• 1 lžička majoránky
• olej
• sůl
• pepř
Krocana a prsa natřeme pepřem a solí a odložíme do lednice na pár hodin.
Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme nakrájenou cibuli a žampiony a česnek utřený s troškou soli.
Dokořeníme a přisolíme podle chuti.
Krůtí prsa osmahneme na oleji, vložíme dovnitř krocana, obložíme je žampionovou nádivkou, krocana zašijeme nebo spíchneme párátky.
Navrchu potřeme medem a tukem ze smažení krůtích prsou, vložíme do předhřáté trouby a pečeme při 200°C asi 40 minut na každý kg váhy.
Neustále podléváme vypečenou šťávou, případně dolijeme trochu vody.
Vedle krocana můžeme péci brambory ve slupce, které pak podáváme polité vypečenou šťávou.
Hrušky oloupeme, vyřízneme jadřince, naplníme brusinkovou zavařeninou a před podáváním je vložíme na chvíli do trouby.