• půlka slepice
• 1 cibule
• 2 mrkve
• 1 petržel
• čtvrtka celeru
• 2 lžíce másla
• 2 lžíce hladké mouky
• 300 ml mléka
• 100 ml sladké smetany
• špetka muškátového květu
• sůl
• pepř
• petrželová nať
Slepici dáme do 2 l vody,přidáme na osminky nakrájenou oloupanou cibuli, očištěnou mrkev, petržel a celer, osolíme a vaříme asi hodinu.
Potom vývar odstavíme, maso se zeleninou vyndáme, maso vykostíme a nakrájíme nadrobno, stejně nakrájíme i zeleninu.
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a osmahneme dozlatova.
Jíšku zalijeme mlékem, za stálého míchání krátce povaříme a zalijeme vývarem.
Polévku promícháme a vaříme.
Přidáme nakrájené máslo, zeleninu, podle chuti osolíme, opepříme, zjemníme smetanou a krátce povaříme.
Při podávání ozdobíme nasekanou petrželkou.