• 1 kg hovězí maso
• tymián
• cukr
• 8 kuliček celého černého pepře
• 2 bobkové listy
• sůl
• hladká mouka
• 2 cibule
• hořčičné semínko
• masox
• olej
• 4x malý rajský protlak
• 8 kuliček nového koření
• 40 g másla
Hovězí maso omyjeme, společně s kostkou masoxu dáme do tlakového hrnce a něco málo přes hodinu ho vaříme doměkka.
Cibuli oloupeme, pokrájíme na malé kostičky a na oleji restujeme dotmava (dáváme pozor, abychom ji nespálili).
Když je cibule hnědá, přidáme protlaky s kořením a asi 5 minut za neustálého míchání vaříme.
Takto připravený základ zalijeme vývarem z uvařeného masa.
Vedle si z másla a mouky připravíme tmavou jíšku, kterou vmícháme do omáčky.
Necháme asi 15 minut povařit a přes jemné síto přecedíme.
Krémovou rajskou omáčku podle chuti osladíme, osolíme a můžeme podávat.
Vynikající je s houskovým knedlíkem.