• 400 g dýňové dužiny
• 1 cibule
• 1 nastrouhaná mrkev
• 2 polévkové lžíce mouky
• trocha slunečnicového oleje
• 1 l hovězího vývaru
• sůl
• bílý pepř
• 1 špetka mletého kmínu
• 125 ml smetany ke šlehání
• cca 3 lžíce crème fraîche
• 1 lžíce jablečného octa
• na ozdobení: 1 polévkové lžíce smetany + trocha dýňového oleje
• na osmažené kousky housky: 1 houska den stará + 1 vejce + 1 lžíce mléka + 1 lžíce másla
Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme nastrouhanou mrkev a na kostky nakrájenou dýni a posypeme moukou.
Dobře promícháme, zalijeme hovězím vývarem, osolíme a okořeníme, dochutíme kmínem a vaříme doměkka.
Pak polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme přes sítko.
Dochutíme šlehačkou, crème fraîche a jablečným octem.
Housku nakrájíme na 8 kousků.
Vejce vyšleháme s trochou mléka.
Kousky housky namočíme ve vejci a z obou stran osmažíme na másle.
Polévku podáváme se smetanou a několika kapkami dýňového oleje.
Smažené housky podáváme zvlášť.