• 2 brambory
• 1 celer
• 1 cibule
• 1200 ml vývaru
• 4 lžíce oleje
• sůl
• 1 lžíce sladké papriky
• 1 lžička lístků tymiánu
• 2 lžíce petrželky
• 4 lžíce slunečnicových semínek
• 2 plátky bílého chleba
Celer oloupeme, nakrájíme na kostičky, osolíme, smícháme se dvěma lžícemi oleje a paprikou a upečeme na plechu v předehřáté troubě asi 20 minut při 180°C.
Na zbylém oleji krátce orestujeme najemno nakrájenou cibuli s tymiánem, až cibule zesklovatí, přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory, zalijeme vývarem, osolíme a na mírném ohni vaříme brambory doměkka.
Upečený celer vyndáme z trouby, přidáme do polévky a vše ponorným mixérem rozmixujeme do hladkého krému.
Porce krémové celerové polévky posypeme nasekanou petrželkou.
Podáváme s chlebovými krutony opečenými nasucho se slunečnicovými semínky.