• 500 g vepřových kotlet bez kostí
• 100 g šunkového salámu
• mrkev
• petržel
• celer
• cibule
• sladkokyselé okurky
• 3 lžíce zakysané smetany
• 2 lžíce hladké mouky
• lžíce citrónové šťávy
• 4 kuličky nového koření
• 20 kuliček pepře
• bobkový list
• tymián
• lžička plnotučné hořčice
• pepř
• sůl
• olej
Kotlety po obou stranách lehce naklepeme, osolíme a opepříme.
Pak očistíme a nakrájíme všechnu zeleninu - cibuli nakrájíme na kolečka, mrkev, petržel a celer na kostičky, kyselou okurku nakrájíme na kolečka a salám na kostičky.
Na pánvi rozpálíme olej a nejdříve na něm osmahneme kotlety po obou stranách.
Vyjmeme je z pánve a na zbylém oleji orestujeme společně salám, zeleninu, cibuli a všechno koření.
Po chvíli restování zaprášíme moukou a ještě chvíli společně prudce osmahneme.
Poté přidáme citrónovou šťávu, podlijeme vývarem či horkou vodou, přidáme lžičku hořčice a promícháme.
Maso dáme do hrnce s pokličkou a přelijeme ho masovo-zeleninovou směsí s kořením.
Pečeme v troubě do změknutí masa a během pečení podléváme.
Měkké maso z omáčky vyjmeme společně s bobkovým listem.
Omáčku rozmixujeme, přidáme zakysanou smetanu a necháme ještě chvíli provařit.
Dochutíme solí a citrónovou šťávou.
Podáváme s houskovým knedlíkem.