• 1 kg koňské kližky
• 150 g špeku
• 2 špekáčky
• 2 dcl mléka
• 2 větší cibule
• 1 malá feferonka
• 75 g sušených hub
• 80 g švestkových sladkých povidel
• 5 g tymiánu
• 10 kuliček nového koření
• 5 kuliček jalovce
• sůl
Den předem namočíme sušené houby do mléka.
Druhý den nakrájíme cibuli na malé kostičky a na rozpečeném špeku ji osmahneme do zlatova.
Kližku nakrájíme na plátky silné cca 2cm, přidáme k cibuli a osmahneme.
Až se maso zatáhne, přilijeme asi 1 litr vody a povaříme na mírném ohni.
Po 20 minutách přidáme tymián, nové koření, jalovec, nakrájené špekáčky, předem namočené sušené houby i s mlékem, povidla a rozkrájenou feferonku, zamícháme a necháme přejít varem.
Pak mírně osolíme, odstavíme na nejmírnější plamen a za občasného míchání a mírného přilévání vody necháme probublávat cca 4 hodiny (než maso zcela změkne).
Nakonec podle chuti dosolíme.
Koňský guláš s houbami podáváme s knedlíkem nebo chlebem.