• 250 ml polohrubé mouky
• 3 lžíce pomletých mandlí
• 8 lžíc másla nakrájeného na kostky
• na nádivku: 9-10 fíků bez stopek a rozkrojených napůl + 125 g mletých mandlí + 2 vejce + 75 ml cukru + 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry + vanilkový cukr + 175 ml šlehačky
• na polevu: 4 lžíce meruňkové zavařeniny
Smícháme mouku s mandlemi a rozsekaným máslem.
Rozemneme na drobenku, kterou shrneme do tvaru koule.
Těsto rozválíme opatrně mezi dvěma vrstvami pečícího papíru, vyválíme kolo tak velké, abychom vyložili 23 cm formu.
Položíme kruh pečícího papíru na těsto a rozložíme na ně suché fazole jako závaží.
Pečeme v troubě při 200°C asi 15 minut.
Vyjmeme suché fazole a dopečeme v troubě při 180°C asi 5-10 minut.
Těsto má zůstat světle zlatavé.
Fíky opatrně rozložíme na těsto.
Našleháme mandle, vejce, cukr, pomerančovou kůru, vanilkový cukr a šlehačku a nalijeme na fíky.
Formu opět vrátíme do trouby a pečeme.
Až je mandlová směs tuhá, vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
Rozehřejeme meruňkovou zavařeninu a pomocí štětce naneseme jako polevu.