Kuchařské recepty pro každého

Kataifí

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g těsta Kataifi (lze koupit v řeckých nebo tureckých obchodech)
250 g rozpuštěného másla
na náplň: 250 ml nahrubo nasekaných vlašských ořechů + 250 ml nahrubo rozemletých mandlí + 125 ml moučkového cukru + 5 ml rozemleté skořice + 3 ml mletého hřebíčku + sníh z 1 vajíčka + 15 ml Metaxy
na sirup: 500 ml cukru + 325 ml vody + 5 ml citronové šťávy + tenký proužek citronové kůry + 4 hřebíčky + malý kousek skořicové kůry + 15 ml rumu
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Nejprve připravíme sirup: ve vodě rozpustíme cukr, ohřejeme, přidáme citrónovou šťávu, kůru, hřebíček a skořici, přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 10 minut.
Pak přimícháme med, procedíme a zchladíme.
Náplň připravíme tak, že v hrnci smícháme ingredience na náplň.
Rozdělíme pláty těsta na osm dílů a podélně je rozprostřete.
Jemně naneseme rozehřáté máslo na vlákna.
Pak dáme hromádku náplně na jeden konec těsta, opatrně zarolujeme, přendáme na pekáč a pečte ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu.
Hotové Kataifi polijeme chladným sirupem a necháme vychladnout.
Kataifí
Kataifí